Weet iemand dit?

  • Berto

    Met welk heidens feest valt Kerstmis samen (Nederlandse naam)?

  • Math

    Feest van de zonnewende.

    Bij de zonnewende midden in de winter waren met name de Kelten en Germanen het gewoon een groots feest op te zetten waarbij flink gezopen werd. Bier was met name bij de Germanen de drank bij uitstek omdat druiven om wijn te telen hier nu eenmaal niet groeien.

    Het feest valt midden in de winter opdat de mensen de hoop niet zouden verliezen de lente ooit terug te zien. Zodoende is het feest van de zonnewende tevens een uiting geven van hoopvolle gedachten aan de lente. Men kon de lente niet voelen immers de winter begon eigenlijk pas maar de dagen gaan lengen als teken dat de winter dagelijks op zijn retour is.

    De christelijke Romeinen met in hun kielzog een heel zooitje paters en missionarissen waren zich er heel goedf van bewust dat een oorspronkelijk heidens feest ingebed moest worden in die traditie wilde het christendom vaste voet aan de grond krijgen.

    Het kind Jezus is oorspronkelijk ook een keer geboren. Wat is niet mooire om die geboorte te laten plaatsvinden rond het feest van de zonnewende?

    Zo ving men 2 vliegen in een klap. De traditie werd in ere gehouden zij het onder een andere vlag en het christendom kon uiting geven aan een nieuw hoogfeest.

    Groeten

    Math

  • Berto

    Hallo Math,

    Dank voor je reaktie, het was nl voor een prijsvraag, dus mocht ik die fles

    wijn winnen, dan meen ik een glasje op jou!

    bedankt

    Berto

  • jessie

    mag jij wel wijn drinken hoe oud ben je welniet

  • harry

    nee jij mag zeker geen wijn drinken

    is helemaal niet goed voor je

  • kerstgek

    het germaans-heidens feest in de hele oude culturen toen er nog geen godsdiensten waren vereerden ze bomen