zooooo lang

  • konni

    nog heel even wachten,

    dat is moeilijk zeg,ik heb er vreselijk veel zin in.

    Het hele huis versieren overal lampjes,gezellige muziek,vrienden,warmte en gezelligheid.Het duurt nog zoooo lang.

  • Math

    Je zou in Duitsland moeten wonen. Daar brandt de kesrtverlichting op veel plaatsen al in de tuin. Einde november zijn de huizen binnen al versierd.

    Wat let je, om deze traditie in ons nuchtere kikkerlandje in te voeren?

  • konni

    Ik kom ook van oorsprong uit Duitsland en ben toen ik negen was verkast naar nederland,maar mijn mooiste herinneringen zijn toch de kerstdagen in Duitsland.

    Ze hebben daar wel een sinterklaas maar die is helemaal niet aardig(heb als kind zelfs klappen gehad met een roe en ben vervoerd in een zak(hysterisch natuurlijk)

    Daarom word in Duitsland ook heel uitgebreid kerst gevierd waarschijnlijk.

    In nederland hebben we sinterklaas voor de kinderen en zullen hun herinneringen eerder aan de sint zijn dan aan kerst

    Ik herinner me een kerstdinee met de hele familie,dan de sleutel krijgen van de woonkamer,die je eigenlijk niet open durft te doen want als je de kerstengel betrapt krijg je niets.Dan hoorde je binnen een klokje en als je dan toch de deur open deed………Een heeeele grote kerstboom met echte kaarsjes en sterretjes dus alles blonk en glom en dan natuurlijk…………kadootjes onder de boom.

    Ik heb geprobeerd om mijn zoon ook dit kerstgevoel mee te geven,en dacht dat dat mislukt was.Maar dit jaar voor het eerst vroeg hij wanneer ik eindelijk begin met het versieren van het huis.dus……ik hoop dat hij dit later doorgeeft aan zijn kinderen.Een mooie traditie.

    groetjes konni

  • Math Nelissen

    Ik heb in Duitsland vele vrienden en werk als dirigent in Duitsland zodoende ken ik de traditie daar heel goed. Het kerstgevoel begint daar al in november de kop op te steken. Ik kan me voorstellen als je in een bepaalde traditie bent opgegroeid dat je deze traditie ook probeert voort te zetten in je eigen gezin, met je eigen kinderen.

    Toch lijkt Sinterklaas hier in Nederland een beetje op zijn retour te zijn. De kerstman raakt steeds populairder. Volgens mij heeft dat te maken met het constant spiegelen aan de Amerikaanse maatschappij waar alles veel groter, veel mooier en veel beter schijnt te zijn als je de televisie moet geloven. Natuurlijk is niets minder waar. Nam men maar wat meer over van onze Duitse buren. Dat is hier in Nederland , althans in het noorden en westen van het land nog altijd een van de vele taboes die er omtrent Duitsland heersen.

    Ik merk dat aan een ex-vriendje van mijn dochter die in Oost Duitsland is geboren en opgegroeid. Hij spreekt zo perfect Nederlands dat niet te horen is dat hij Duitser is geweest. Angst op school gepest te worden is een van de argumenten om zich zo op dat Nederlands te storten.In het zuiden zijn de mensen een stuk gematigder als het Duitsers betreft. Het Limburgs dialect is nauw verwant aan de Duitse taal terwijl de mensen hier zijn opgegroeid met de Duitse televisie in de zestiger en zeventiger jaren.

    Hoe is dat jou vergaan toen je hier in Nederland kwam wonen?

    Groeten

    Math

  • konni

    Hoi Math

    Eerlijk gezegd niet zo geweldig.

    Toen ik in mijn vierde klas werd voorgesteld zaten ze midden in de geschiedenislessen en je raad het al?

    Nu word er in duitsland niet op deze leeftijd over de oorlog gepraat,en wist ik niet eens dat er een geweest was.

    Ik heb behoorlijk klappen gehad en ben uitgescholden voor ..nu ja je kunt het je voorstellen.

    Als ik dan thuis vroeg aan mijn opa wat nazi was kreeg ik er daar ook van langs.

    Met de jaren heb ik geleerd dat alles een achtergrond heeft en dus de jongens die dit deden ook.

    Een ervan is een neef van een van mijn beste vrienden en kreeg ik de kans dus om te horen waarom hij reageerde zoals hij deed.

    Zijn opa heeft hele nare ervaringen gehad in een concentratiekamp en dus deugen(nog steeds) de moffen niet.

    Gedurende mijn tienerjaren ben ik erg in opstand gekomen tegen de vele vooroordelen en stelde ik me voor met:Hoi ik ben konni en ik kom uit Duitsland.

    Ook daar groei je weer overheen en als het in een gesprek ter sprake komt zal ik dat vertellen en anders zie ik de noodzaak niet.

    Ik leef nu al zolang in nederland dat ik niet eens meer terug zou kunnen,omdat ik merk dat de mensen toch andere omgangsvormen hebben.

    Ik ben dus nu al 26 jaar in nederland en voel me ook nederlandse.

    Alleen bij het voetbal ben ik altijd voor duitsland(om mijn vrienden te stangen haha)

    Ik heb geen duits accent en heb dat ook nooit gehad.

    Wel vinden mijn vrienden me kerstgestoord,maar weet ik ze ook aan te steken

    dus er komen telkens meer lichtjes in bomen adventskranzen en raamversieringen.

    Ook geven ze aan dat ze erg graag bij ons zijn(niet alleen met kerst natuurlijk haha) vanwege de echte kerstsfeer.En als ik een klein beetje vrede en rust en geluk in hun harten kan brengen,maakt mij dat ook gelukkig.Nog een dingetje……

    Ik vind de duitse kerstliederen toch hondert keer mooier dan de nederlandse.

    Ook de teksten spreken me meer aan.Dus ik zing de hele dg in het duits haha.

    groetjes konni

  • Math Nelissen

    Hoi Konni,

    Duitse kerstliederen zijn er veel meer en de meesten zijn geschreven in de romantische periode dus vanaf 1800 t/m pakvast 1900.

    Toch zijn er in Nederland schitterende kestliederen geschreven. Het kerstlied van Bernhard Diamant is daar een sprekend voorbeeld van. Helaas zelden uitgevoerd.

    Tracht eens te kijken naar de Vlaamse kerstliederen geheel geschreven in de Vlaamse traditie. Schitterend gewoon. Alleen wij kennen deze liederen niet. Het houdt in Nederland op bij “de Herdertjes lagen bij nachte”. Laat maar snurken die jongens.

    Probleem in Nederland is dat men hier geen echte culturele traditie heeft. Cultuur is in Nederland van oudsher zwaar ondergewaardeerd in tegenstelling tot Duitsland waar iedere zichzelf reprecterende stad wel een opera of operette gezelschap heeft. Orkesten zie je bij de vleet.In zo'n traditie wordt ook gemakkelijk muziek gemaakt en geschreven.

    Componisten komen in Nederland nauwelijks aan de bak nu niet en zeker niet in de 18e en 19e eeuw. Calvinistische traditie. Jammer maar het is zo. Een veel gebezigd gezegde “doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg” laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Soberheid is het sleutelwoord. Alles heeft keurig netjes zijn eigen plaats en eigen hokje. Ieder grassprietje is even kort geknipt als het andere. O wee als er eentje langer dreigt te worden. Dat wordt meteen afgehakt. Kijk naar de zogenaamde sterren die op de televisie voorbij marcheren. Nieuw talent is nauwelijks in staat om door te breken. Dit is de traditie waarin muziek moet onstaan en zich moet handhaven. Het gevolg laat zich raden: nauwelijks variatie, geen ruimte voor vernieuwing zodat muziek blijft gevangen in oude structuren die geen ruimte laat voor vernieuwing althans niet in de zogenaamde volksmuziek.

    In Duitsland is dat gelukkig anders. Zing je Duitse kerstliederen maar door, daar is helemaal niets mis mee. Maar neem eens de moeite om te zoeken naar goed Nederlands werk. Je zult zien, er is heel wat te vinden dat de moeite echt waard is.

    Groeten

    math

  • Math Nelissen

    Hoi Konni

    Terugkomend op het eerste deel van je schrijven het volgende:

    Het gekke is dat in Duitsland nauwelijks over het oorlogsverleden wordt gepraat. Het is een enorm nationaal trauma waarover domweg geen discussie over mogelijk is. Ik heb me altijd afgevraagd waarom niet? De oorzaken zijn duidelijk aan te wijzen. Na de oorlog hebben de geallieerden nagelaten om schuldigen te straffen. De politiek liet dat gewoonweg niet toe. De leidinggevenden in Duitsland stonden vellal aan de kant van Hitler en trawanten vriojwillig of te wel gedwongen. Als zodanig werkte men mee aan de vernietiging van mensenlevens zowel op de slagvelden als in de concentratiekampen.

    De fout die men maakte na de eerste wereldoorlog was om tijdens de wederopbouw in Europa Duitsland letterlijk leeg te melken. Zij waren de zondaars en zij moesten dus opdraaien voor de kosten van de Europese wederopbouw. Een hyperinflatie was het gevolg in het na- oorlogse Duitsland. Tegen die achtergrond ontstond het nationaal socialisme. Bij de oprichting van de volkerenbond werd Duitsland geweigerd zitting te nemen. De grote Duitse staalindustrie werd lamgelegd. Saarland werd door Frankrijk geannexeerd. Na de 2e wereldoorlog kwam Adenauer aan de macht. Duitsland moest zo snel mogelijk worden opgebouwd om aan de nieuwe toekomst te werken. Een toekomst waarin een nioeuwe supermacht bestreden moest worden Rusland. Duitse raketbouwers die aan de ontwikkeling stonden van de V1 en V2 werden wegens hun nazi sympathieen niet gestraft. nee, zij werden naar Amerika gehaald waar ze anti raketsystemen moesten ontwerpen om de Russen op afstand te houden. Duitse atoomgeleerden vonden in Amerika overal emplooi.Een aantal kopstukken van de Nazi's werden na het Neurenberg proces opgehangen maar de tienduizenden beulen en oorlogsmisdadigers liet men gewoonweg lopen omdat de tijd ontbrak om ze op te sporen, het geld ontbrak om ze te berechten en de politieke situatie zodanig op het oosten was gericht, dat het niet hoog op de politieke agenda stond. Duitsland moest een buffer gaan vormen tussen Oost en West. Deze situatie heeft tientallen jaren aangehouden, tot de val van de Berlijnse muur.

    Tot een nationale diiscussie in Duitsland zelf is het nooit gekomen omdat een groot aantal kopstukken van de Duitse politiek ook nog eens een oorlogsverleden had.

    Kijk je naar Nederland, we hebben hier in 1944 de hongerwinter gehad. Duizenden mensen zijn in het westen overleden door de honger.

    Maar schuilt daarin de afkeer voor alles wat Duits is. Ik denk het niet. Het heeft veel meer te maken met de manier van denken die in Nederland tiotaal verschillend is met de Duitse. Gezag is in Duitsland nog altijd ingeburgerd. Oude hierarchische structuren zijn nog altijd schering en inslag in het Duitse bedrijfsleven. Je doet in Duitsland zaken met de directeur. In Nederland wordt alles veel meer van onder af geregeld. Korte lijnen maken de communicatie tussen middenkader en directie direct en rechtlijnig. Snel zakendoen, snelle beslissingen nemen kenmerken de Nederlandse handelswijze. Men heeft hier veel meer de Amerikaanse manier van handelen overgenomen. Een manier van no nonsens geen gelul. Duitsland is zo iets ondenkbaar. Dit maakt het zakendoen met Duitsers moeilijk. Als zodanig ontstaan ook de vooroordelen. Vooroordelen zijn altijd gebaseerd op onkunde en onbegrip en domheid. De nationale media doen er ook aan mee zeker op cruciale momenten als een voetbalwedstrijd Nederland - Duitsland waar de sentimenten nog eens allemaal uit de kast gehaald worden. Het ware beter als Nederlands' grootste afnemer en handelspartner op een andere manier bejegend zou worden dan de huidige. Dat zou voor de Europese gedachte ook veel beter zijn. We kunnen als mensen onder elkaar ook veel toleranter zijn. Daar zijn wij Nederlanders toch zo goed in? Van die tolerantie is voor wat betreft Duitsers heel weinig te merken.

    Misschien vind je mijn uitleg te uitvoerig. Ik probeer alleen wat achtergronden te belichten over het waarom. Het is toch te gek dat mensen zich vandaag de dag nog altijd moeten schamen alleen al door het feit dat ze toevallig in een land geboren zijn dat 56 jaar geleden het waagde de Nederlandse staat omver te lopen? De kinderen van deze generatie weten niet eens wat de oorlog voor de mensen betekend heeft. Men heeft het van horen zeggen. Opa haatte de Duitsers omdat het moffen waren, vader haatte hen omdat opa het gedaan heeft en de kleinkinderen moeten onze oosterburen ook niet om dezelfde duisteren reden. Het wordt tijd dat we wakker worden.

    Koester je achtergronden die je hebt. Of die nu Nederlands of Duits of Hottentots zijn. Dat maakt niets uit.

    Groeten,

    Math

  • konni

    Hoi Math

    Ik kan niets anders zeggen dan……u heeft gelijk.

    Ondanks dat ik me vaak toch tussen twee werelden in voel,ben ik nu nederlandse en voel me niet meer genoodzaakt om mezelf of duitsland te verdedigen.

    Wel word ik triest van het voetbalgebeuren.

    De laatste wedstrijd die ik bijwoonde was een toernooi en als finalisten.natuurlijk..nederland en duitsland.

    Nu stond ik toevallig in het“duitse kamp”en heb dus meegekregen wat er gebeurde.

    Stel je voor.knullen van een jaar of achttien,en langs de kant hun ouders.

    De Duitse ouders hadden het over slechte nachtrusten,verkoudheden en wat dies meer zij.De Nederlandse ouders bespraken luidkeels de technieken van het voetbal.

    Dingen als maai hem neer die mof en meer van dat fraais.

    Ik heb er gestaan en wist niet of ik me nu maar niet plaatsvervangend moest gaan schamen.

    Het was geen voetbal meer maar oorlog.Ik ga nu niet meer kijken want ik kan er niets meer mee.

    Mijn neef die dus voor arminia speelt zei na afloop dat dit al heel gewoon was voor hun.

    Is dit nu dan het tolerante gedrag van de nederlanders?

    Voor mij erg moeiljk en verwarrend dus ik zeg maar niets meer.

    Groetjes Konni

    P.S heb jij wat tips over “mooie”nederlandse kerstmuziek voor mij?

  • Math

    Tips,

    Ik ben, zoals je weet, veel bezig met muziek. Mijn koor heeft een kerstcd gemaakt een aantal jaren geleden. Daar staat o.a. het “kerstlied” van Diamandt op.

    Ik kan je de cd toesturen als je daar belang in stelt.

    Ik praat hier wel over originele mannenkoor muziek, een genre dat gewoonweg heel weinig echte kerstmuziek kent omdat kerstliederen in de regel geschreven zijn voor gemengd koor. Ook logisch want zie je die grote mannenkoren daar al een uur over het kindje Jezus en zijn engelen zingen. Dat wordt dus helemaal niks. Kom je op onze cd ook niet tegen. Een welkome afwisseling met een sopraan, de bekende Angelina Russafante, en het mandoline ensemble The Strings zorgen voor de afwisseling.

    Echte nederlandstalige kerstmuziek zul je veel meer in Belgie vinden. Vlaamse koren zou je kunnen mailen. Je kunt de website raadplegen www.korenpagina.nl daar staan nagenoeg alle nederlandse korenm op die er te vinden zijn. Het SNK kun je er ook naar vragen. Ook zo'n site die je kunt raadplegen Het SNK is de overkoepelende organisatie van alle nederlandse korenorganisaties.

    Wellicht dat je nu iets wijzer bent geworden? Ik hoor het wel

    Groetjes

    Math

  • konni

    hoi Math

    Nu is ik dus duidelijk jaloers op je haha.

    Ik heb een zwak voor koren,en zou best lid willen worden maar ik kan geen noot lezen dus das niet echt bevorderlijk,toch.

    Wel (zeggen ze)schijn ik een leuke stem te hebben en zingen(sorry)zongen we

    erg veel thuis.Je kent het wel gitaartje erbij enzo.

    Oergezellig.

    Ik heb een vrij uitgebreide smaak wat muziek betreft,en ik weet niet of ze nog bestaan maar ik herinner me dat ik als kind luisterde naar ..“fischerköre”of zoiets?

    Ben jij daar bekend mee en wat vind je ervan.

    Zelf zou ik wel in een gospelkoor willen,maar die zijn in mijn omgeving niet gezaaid haha.

    Ik ga echt even op zoek naar die tips van je dus bedankt alvast

    enne…….een mannenkoor dat over kindje jezus zingt………vertederend?

    groetjes konni